Tarieven mobiel bellen in Nederland gedaald

Voorkant - Zwart -  Goedkope Simkaart KopenHoe duur is mobiel bellen in West-Europa? Dat is een vraag die elk half jaar wordt beantwoord door onderzoeksbureau Telecompaper. Uit hun benchmark blijkt dat Nederland steeds meer tot de goedkopere landen behoort als het om mobiel bellen gaat. Zowel de tarieven voor een abonnement met toestel als sim only gingen in ons land gemiddeld omlaag.

Nederland onder de Europese mediaan

Het goedkoopst ben je uit in Oostenrijk, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en in Scandinaviƫ. Toch doet Nederland het ook niet slecht, zeker als het om abonnementen met een premium toestel gaat. De Nederlandse tarieven zijn zelfs gedaald tot onder de Europese mediaan. In de vergelijking van Telecompaper zijn alle kosten meegenomen en is ook een weging gemaakt naar inkomen van het betreffende land.

Mobiel Bellen - Goedkope Simkaart Kopen

Ook sim only gemiddeld gedaald

In het onderzoek zijn 3.200 abonnementen van 72 operators meegenomen. In Nederland zijn er in totaal maar liefst 1.000 abonnementen vergeleken. Hierbij werden alle grote merken zoals de sim-only abonnementen van T-Mobile, Vodafone en KPN meegenomen, maar ook de low-cost merken zoals Ben. Volgens het onderzoeksbureau laat Nederland een wisselend beeld zien als het om sim-only gaat, maar zijn de prijzen gemiddeld wel duidelijk gedaald in de afgelopen tijd.

Bundels worden steeds groterWhite Pearl - Smal - Goedkope Simkaart Kopen

Een andere opmerkelijke conclusie uit het onderzoek is dat bundels steeds groter worden. 36 procent van alle sim only abonnementen bevat 1.000 of meer belminuten en meer dan 2 GB aan data. In het vorige onderzoek was dit percentage nog 27 procent, nu er meer combinaties worden afgenomen. Dit geldt voor alle zestien onderzochte landen.

Voor het onderzoek werd gekeken naar de volgende landen: Oostenrijk, Belgiƫ, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Ierland, Italiƫ, Nederland, Noorwegen, Portugal, Spanje, Zweden, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk, samen de TP16 genoemd. Meer weten? Lees meer over dit onderzoek op de website van Telecompaper.